Τάσος Αβραντίνης
Ο Τάσος Αβραντίνης γεννήθηκε το 1969. Είναι δικηγόρος με ειδίκευση στις συγχωνεύσεις, εξαγορές, εξυγιάνσεις και αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων, στις σύγχρονες εμπορικές συμβάσεις και στο φορολογικό δίκαιο.
Είναι αντιπρόεδρος του πολιτικού κόμματος «Δράση».
Ο Τάσος Αβραντίνης υπήρξε ακόμη μέλος της Λέσχης Άνταμ Σμιθ, ιδρυτικό μέλος του Φιλελεύθερου Forum (1991), της Άμυνας του Πολίτη (1998), του κόμματος "Οι Φιλελεύθεροι" με πρόεδρο τον Στέφανο Μάνο (1999) και της
Αντιγραφειοκρατικής Κίνησης (2008). Έχει επίσης διατελέσει μέλος της Κ.Ε. της ΟΝΝΕΔ (1991-1994).
Το 2010 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων με το Γιώργο Καμίνη. Διετέλεσε αντιδήμαρχος δημοτικής αστυνομίας και πολεοδομίας και πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Αθηναίων μέχρι το Φεβρουάριο του 2012.
Τον Οκτώβριο του 2014, ύστερα από πολιτικές πρωτοβουλίες της Δράσης εναντίον της υπερφορολόγησης, εκπροσώπησε ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας τους ιδιοκτήτες ακινήτων που προσέφυγαν κατά των αντικειμενικών αξιών. Πέτυχε την έκδοση δύο ιστορικών αποφάσεων με τις οποίες κρίθηκε παράνομη η παράλειψη της διοίκησης να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες στα επίπεδα των εμπορικών.
Το Μάιο του 2017 με απόφαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη συμμετέχει στην συγκροτηθείσα Ομάδα Δράσης για την άρση των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα, την προσέλκυση επενδύσεων και την προώθηση της εξωστρέφειας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με επικεφαλής τον Θόδωρο Σκυλακάκη.
Aσχολείται ιδιαίτερα με την οικονομική ανάλυση των θεσμών, τα ατομικά δικαιώματα, τη φορολογία, το πρόβλημα των ναρκωτικών, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής.
Είναι συγγραφέας του βιβλίου "Εκπαίδευση: Ελεύθερη επιλογή ή μια γάτα που γαβγίζει" (εκδόσεις The Athens Review of books, 2016) ενώ έχει συμμετάσχει και στους συλλογικούς τόμους "Η οικονομία της αγοράς στο μικροσκόπιο" (εκδόσεις Deree, Επίκεντρο, 2014) και "Από την απρονοησία στη Νέμεση" (εκδόσεις The Athens Review of books, 2012).
Αρθρογραφεί τακτικά σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης (Καθημερινή, Ελευθερία του τύπου, www.liberal.gr, Φιλελεύθερος κλπ).
Είναι νυμφευμένος με τη Μαργαρίτα Τσαπόγα και έχουν τρία παιδιά.
Παναγιώτης Λιαργκόβας
Ο Παναγιώτης Λιαργκόβας είναι Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Clark της Μασαχουσέτης (ΗΠΑ), απ' όπου έλαβε και το διδακτορικό του δίπλωμα.
Υπήρξε υπότροφος του Αμερικανικού Ιδρύματος Fulbright. Ειδικεύθηκε στα Διεθνή Οικονομικά, τα Νομισματικά και την Οικονομική Ανάπτυξη.
Έχει πραγματοποιήσει πρακτική άσκηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Βρυξέλλες) και έχει εργαστεί ως αξιολογητής στην αντίστοιχη διεύθυνση Έρευνας της Ε.Ε. Έχει διδάξει σε διάφορα Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Διαθέτει μεγάλη ακαδημαϊκή, διοικητική και ερευνητική εμπειρία, καθώς και πλουσιότατο επιστημονικό έργο.
Είναι, επίσης, κάτοχος της έδρας Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση.
Από το 2012 έως το 2018 διετέλεσε Συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή των Ελλήνων.
Γιώργος Μπήτρος
Ομότιμος Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ).
Έκανε προπτυχιακές σπουδές στην ΑΣΟΕΕ (πτυχίο 1963) και μεταπτυχιακές στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (Διδακτορικό στα Οικονομικά, 1973).
Μετά από ευδόκιμη υπηρεσία σε θέσεις πανεπιστημιακής διδασκαλίας και έρευνας στις Η.Π.Α επανήλθε στην Ελλάδα το 1976 και εργάστηκε στο Τμήμα Μελετών της Τραπέζης της Ελλάδος ως Επιστημονικός Συνεργάτης μέχρι το 1979, οπότε απεχώρησε διότι εξελέγη καθηγητής στην ΑΣΟΕΕ.
Έχει δημοσιεύσει επιστημονικές εργασίες του σε πολλά από τα πιο αναγνωρισμένα περιοδικά του εξωτερικού και πάνω από 500 εκλαϊκευτικά δοκίμια σε Ελληνικά περιοδικά και εφημερίδες. Υπήρξε για δύο συνεχή χρόνια Επιστημονικός Συνεργάτης του γνωστού ανά τον κόσμο National Bureau of Economic Research. Θήτευσε ως μέλος σε διάφορες επιτροπές και συμβούλια, όπως, το Εθνικό Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Έρευνας και το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, καθώς και ως συνεκδότης των διεθνών οικονομολογικών περιοδικών Greek Economic Review και Journal of Economic Asymmetries.
Συνεργάζεται ως κριτής με οικονομολογικά περιοδικά και ερευνητικούς οργανισμούς του εσωτερικού και του εξωτερικού, και έχει εκτεταμένη πρακτική πείρα από τη συμμετοχή του σε διοικητικά συμβούλια επιχειρήσεων και οργανισμών του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.
Στα τρέχοντα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η θεωρία του πραγματικού κεφαλαίου (επενδύσεις, αντικατάσταση, συντήρηση και ο ρόλος των αξιών και των θεσμών στην οικονομική ανάπτυξη.
Tο τελευταίο βιβλίο του με τίτλο «Το Κράτος στην Παγκόσμια Αυτορυθμιζόμενη Τάξη: Τρία Δοκίμια,» εκδόθηκε το 2017 από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.
Ανδρέας Μπούμης
Ο Ανδρέας Μπούμης γεννήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 1943.
Κατά τα έτη 1964-1968, σπούδασε στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς, από την οποία πήρε δίπλωμα στον τομέα των Οικονομικών.
Την περίοδο 1972-1974, έκανε Μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Manchester στη Διεθνή Οικονομική.
Από το 1974 έως το 1980, εργάσθηκε στην τράπεζα CITIBANK στην Αθήνα (Resident Vice President).
Το 1980, αναλαμβάνει τη θέση του Οικονομικού Διευθυντή στον Όμιλο Επιχειρήσεων «ΑΡΧΙΡΟΔΟΝ».
Έναν χρόνο αργότερα, γίνεται Γενικός Διευθυντής της Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδος κι από τον ίδιο χρόνο έως το 1983, διατελεί Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Επενδύσεων, ενώ ταυτόχρονα είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος στην Ελληνική Εταιρεία Διαχειρίσεως Αμοιβαίων Κεφαλαίων. Το 1982, σε ηλικία τριάντα εννέα χρόνων, εκλέγεται Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδος, θέση στην οποία παραμένει έως το 1988. Κατά την ίδια περίοδο, διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και μέλος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Τραπεζών. Κατά τα έτη 1986-1988, διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος των «ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΕΛΕΥΣΙΝΟΣ Α.Ε.».
Ο κ. Μπούμης είναι ο εμπνευστής της ιδέας και από τους βασικούς ιδρυτές της Εγνατίας Τράπεζας, στην οποία διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος κατά τα έτη 1990-1993. Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Μακεδονίας Θράκης κατά τα έτη 1993-1996. Από το 1996 έως το 2000 διετέλεσε αντιπρόεδρος της Εγνατίας Οδού Α.Ε. Kατά τα έτη 1997-1998 διετέλεσε επίσης Πρόεδρος του Δ.Σ. της ασφαλιστικής εταιρείας «Ευρωπαϊκή Ευθύνη ΑΕ».
Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος και Πρόεδρος της επιτροπής διαχειρίσεως κινδύνων της τράπεζας κατά τα έτη 2015-2016.
Από το 2003 έως σήμερα είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της ανώνυμης εταιρείας ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΕ.
H Μιράντα Ξαφά ξεκίνησε την καριέρα της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ουάσινγκτον to1980, και στη συνέχεια υπηρέτησε ως υψηλόβαθμο στέλεχος σε κυβερνητικά πόστα και στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Το 1991-93 ανέλαβε την διεύθυνση του Οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στην Αθήνα, και στη συνέχεια εργάστηκε ως αναλύτρια των διεθνών αγορών στην SalomonBrothers/Citigroupστο Λονδίνο. Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ την περίοδο 2004-09, και εν συνεχεία στέλεχος της I.J. Partners με έδρα την Γενεύη, είναι τώρα SeniorScholarτου CentreforInternationalGovernanceInnovation(CIGI).
Έχει διδακτορικό στα οικονομικά από το UniversityofPennsylvaniaτων ΗΠΑ και έχει διδάξει οικονομικά στα πανεπιστήμια Pennsylvaniaκαι Princeton. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες πάνω σε διεθνή οικονομικά και χρηματοπιστωτικά θέματα.
Η Κατερίνα Σαββαΐδου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εξωτερικός συνεργάτης στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Είναι κάτοχος της έδρας Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Φορολογική Πολιτική και Διοίκηση.
Είναι επίσης Δικηγόρος, Διαμεσολαβήτρια και Εκπαιδεύτρια διαμεσολαβητών.
Η Κατερίνα Σαββαΐδου διετέλεσε Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, μέλος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου της ΓΓΔΕ, Νομικός Σύμβουλος Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του Υφυπουργού Οικονομικών, Ειδικός Συνεργάτης στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Έχει διδάξει στο ΕΚΠΑ, στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών. Στον ιδιωτικό τομέα έχει εργαστεί στην εταιρία PwC και στην εταιρεία ARTHUR ANDERSEN.
Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του EΚΠΑ, έχει δίπλωμα Πανεπιστημιακών Γαλλικών Σπουδών (Université Jean-Moulin-Lyon III), μεταπτυχιακό δίπλωμα Δημοσίου Δικαίου (Université de Paris I-Sorbonne), μεταπτυχιακό δίπλωμα Δημοσιονομικού και Φορολογικού Δικαίου (Université de Paris II, Assas) και διδακτορικό (Université de Paris II, Assas).
Έχει εκπονήσει μεταδιδακτορική έρευνα στο γνωστικό πεδίο της φορολογίας επιχειρήσεων, στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, ενώ έχει παρακολουθήσει μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα (Harvard University’s John F. Kennedy School of Government) με θέμα «Συγκριτική φορολογική πολιτική και διοίκηση».
Τέλος είναι κάτοχος διάφορων επαγγελματικών πιστοποιήσεων, όπως ιδίως Tax Administration Diagnostic Assessment Tool – Training for Assessors (SPOC), Advance Diploma in International Taxation (ADIT) – UK’s Charted Institute of Taxation, Public Financial Management (PFM) - International Monetary Fund, ενώ έχει συγγράψει διάφορα επιστημονικά άρθρα και είναι ομιλήτρια σε συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Κώστας Χριστίδης
Ο Κώστας Χριστίδης είναι αριστούχος απόφοιτος της Βαρβακείου Προτύπου Σχολής, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του London School of Economics (M.Sc.Econ. με ειδίκευση στην Λογιστική και στην Χρηματοδότηση).
Δικηγόρος Αθηνών (1973-2008, παρ’ Αρείω Πάγω από το 1983), νομικός και οικονομικός σύμβουλος επιχειρήσεων και οργανισμών του ιδιωτικού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Διαθέτει εμπειρία δεκαετιών σε θέματα οργάνωσης, ανθρωπίνων πόρων, στρατηγικής ανάπτυξης, πωλήσεων, ποιότητας, επιχειρησιακών σχεδίων και οικονομοτεχνικών θεμάτων.
Διετέλεσε Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος ή μέλος νομικών προσώπων, όπως: Μακεδονικά Κλωστήρια Α.Ε., IMPACT Σύμβουλοι Επιχειρήσεων Α.Ε., Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών Α.Ε., Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογράφησης Ελλάδος, ADDAX A.E. Σύμβουλοι Πληροφορικής και Οργάνωσης, Αναπτυξιακή
Εταιρεία Δήμου Αθηναίων, Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών (ΣΕΒΚ), Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (Ε.Κ.Κ.Ε.), Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΤΕΑΠΟΚΑ), κ.α.
Διετέλεσε Ειδικός Σύμβουλος Υφυπουργού Οικονομικών.
Μέλος πολλών think tanks. Έχει γράψει, μόνος ή σε συνεργασία, επτά βιβλία πολιτικού/οικονομικού περιεχομένου ενώ πολυάριθμα άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στον ημερήσιο και περιοδικό αθηναϊκό τύπο. Είναι τακτικός αρθρογράφος της εφημερίδας ‘’Εστία’’.