ΕΝΦΙΑ: ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΠΟΥ ΔΙΑΙΩΝΙΖΕΤΑΙ

ΕΝΦΙΑ: ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΠΟΥ ΔΙΑΙΩΝΙΖΕΤΑΙ

Η περίπτωση του Πειραιά και των νησιών του Αργοσαρωνικού

 

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων του Πειραιά και των νησιών του Αργοσαρωνικού, όπως άλλωστε και ολόκληρης της χώρας, βρίσκονται σε αδιέξοδο. Η εξοντωτική φορολογία μέσω ΕΝΦΙΑ οδηγεί σε δήμευση χιλιάδων ακινήτων καθώς οι ιδιοκτήτες δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να πληρώσουν. Οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκριναν παράνομη και αντισυνταγματική την παράλειψη του κράτους να προσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες ώστε αυτές να μην υπερβαίνουν της πραγματικές δεν γίνονται σεβαστές από τη διοίκηση. Υπενθυμίζουμε, ότι το 2014 προσφύγαμε στο ΣτΕ και δικαιωθήκαμε πανηγυρικά με την υπ΄αριθμ. 4446/2015 απόφαση της Ολομέλειας του Δικαστηρίου. Μετά την έκδοση της απόφασης αυτής το υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε εκόν άκον να μειώσει τις τιμές ζώνης των ακινήτων σε όλη τη χώρα (ΠΟΛ. 1009/2016). Στον Πειραιά και στα νησιά του Αργοσαρωνικού επί συνόλου 81 περιοχών ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε στις 79 (97,5%). Ωστόσο και με τη απόφαση αυτή πάλι οι αξίες που καθόρισε το κράτος για τα ακίνητα δεν είχαν καμμιά απολύτως σχέση με την πολύ χαμηλότερη -στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων- πραγματική τους αξία.

Υπό το βάρος των χιλιάδων νέων προσφυγών που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη εναντίον του ΕΝΦΙΑ και των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η χώρα προς τους δανειστές της η διοίκηση προχώρησε το καλοκαίρι του 2018 σε νέα αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης των ακινήτων. Mε την ΠΟΛ 1113/2018 το Υπουργείο Οικονομικών τροποποίησε για μια ακόμη φορά τις τιμές ζώνης των ακινήτων σχεδόν ολόκληρης της χώρας. Δυστυχώς και με τη νέα αυτή απόφαση το Δημόσιο όχι μόνο εξακολουθεί να παρανομεί αλλά κάνει τα πράγματα χειρότερα από πριν.

Ειδικότερα στο 71,6% των περιοχών του Πειραιά και των νησιών του Αργοσαρωνικού οι τιμές ζώνης αυξήθηκαν (από 3,4% έως 41,5%).

Πειραιάς

Επί συνόλου 17 περιοχών οι τιμές ζώνης αυξήθηκαν στις 8, μειώθηκαν στις 4 και έμειναν σταθερές στις 5.

Αίγινα

Επί συνόλου 9 περιοχών οι τιμές ζώνης αυξήθηκαν στις 4 και έμειναν σταθερές στις 5.

Σπέτσες

Επί συνόλου 30 περιοχών οι τιμές ζώνης αυξήθηκαν στις 29 και μειώθηκαν σε μία.

Ύδρα

Επί συνόλου 18 περιοχών οι τιμές ζώνης αυξήθηκαν στις 10 και έμειναν σταθερές στις 8.

Διαφεύγει από τους σχεδιαστές των παραπάνω αποφάσεων μια μικρή λεπτομέρεια. Το Σύνταγμα επιτάσσει τη συνεισφορά των πολιτών στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους και όχι ανάλογα με την αυθαίρετη κρίση της Διοίκησης. Οι αντικειμενικές αξίες δεν είναι μέσο επιβολής φορολογίας, αλλά μέσο προσδιορισμού της φορολογητέας ύλης.

Η συνεχιζόμενη όμως παρανομία έχει δυσάρεστες επιπτώσεις συνολικά στην οικονομία. Σύμφωνα με την έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος: «Η φορολογική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας στην διάρκεια της τρέχουσας κρίσης έχει επιτείνει την ύφεση στην αγορά ακινήτων και έχει αποθαρρύνει σημαντικά τη ζήτηση».

Η οικονομική ύφεση δεν θα είχε λάβει ποτέ τέτοιες διαστάσεις, εάν δεν είχε υπάρξει από το 2010 η άφρων υπερφορολόγηση των ακινήτων, η οποία για τους γραφειοκράτες του υπουργείου οικονομικών και τους κρατιστές πολιτικούς φάνταζε ως η λύση του δημοσιονομικού ζητήματος, ενώ απεδείχθη η αιτία των περισσότερων οικονομικών δεινών μας.

Αλλά για τις συνέπειες στην οικονομία και στο κράτος δικαίου από την παραπάνω παράνομη τακτική του κράτους και για το τι θα πρέπει να γίνει θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε αναλυτικά στην εκδήλωση της Τετάρτης 24 Οκτωβρίου 2018, στις 19.00, στον πολυχώρο Orange Conference Hall (Μέγαρο Multicontainer, Αγίου Δημητρίου 41, Πειραιάς).

Του Τάσου Ι. Αβραντίνη*

* Ο Τάσος Ι. Αβραντίνης είναι Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Μελετών και μέλος του ΔΣ του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών Μάρκος Δραγούμης